Hoe kom ik van mijn duimen af?

9 tips voor het afleren van duimzuigen

  1. Geef uitleg. De eerste stap is ‘uitleg’ geven waarom een kind niet meer op zijn duim mag zuigen.
  2. Spreek een beloning af.
  3. Maak het proces inzichtelijk.
  4. Zorg voor een nieuwe situatie.
  5. Plak pleisters op de duim(en)
  6. Blijf doorzetten!
  7. Stop met pleisters plakken.
  8. Geef je kind een beloning.

Hoeveel volwassenen duimen nog?

Het schijnt dat één op de tien volwassenen duimt, maar toch voelt een duimzuiger zich verschrikkelijk allenig.

Is duimen slecht voor je?

Duimen of op een speen zuigen hoeft niet slecht te zijn voor het melkgebit. Pas als de eerste snijtanden van het blijvend gebit doorbreken, kan duimen schadelijk zijn. Je kind kan dan de boventanden van het blijvend gebit en de kaak naar voren duwen.

Wat gebeurt er als je gaat duimen?

Duimen of vingerzuigen kan verschillende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een verkeerde tongligging en een afwijkende stand van de tanden of kaak. Een verkeerde tongligging kan gevolgen hebben voor de uitspraak van bepaalde klanken.

Waarom zuigen kinderen op hun duim?

Na de geboorte zuigen kindjes op hun duim vanwege de sterke zuigreflex die ze hebben. Die reflex helpt ze te overleven, door te zuigen krijgen ze namelijk hun voeding binnen. Buiten het voeden zetten ze deze reflex voort door op hun duim te zuigen.

Waarom duimt een volwassene?

Duimen door volwassenen is niet erg schadelijk voor de eigen persoon en al helemaal niet voor anderen. Het ergste is dat de stand van het gebit eronder te lijden heeft of dat andere personen het raar vinden om naar te kijken. Toch kan degene die duimt het een vervelende gewoonte vinden en ermee willen stoppen.

Waarom stoppen met duimen?

Makkelijker verkoudheden en oorontstekingen krijgen, omdat duimzuigers meer door de mond ademen. Een hoger risico op gaatjes en tandvleesontsteking. Gepest worden op school. Problemen met de spraakontwikkeling, zoals slissen of lispelen.

Wat zijn duimen?

wordt gebruikt om de hoop op een goede afloop te verwoorden. Ik zal voor je duimen wordt tegen iemand gezegd die voor een examen, een wedstrijd of sollicitatiegesprek staat, of wie een dreiging boven het hoofd hangt, waarvan men hoopt dat zij kan worden afgewend.

Is duimen erg?

Duimen zorgt ervoor dat je baby getroost wordt en weet hoe hij voeding binnen kan krijgen. Het is dan ook normaal als je baby duimt. Toch kan duimen ook nadelige gevolgen hebben: Duimen kan het gebit van je kindje vervormen.

Waarom duimen afleren?

Duimen lijkt heel onschuldig, en je kindje vindt er troost door. Toch is het belangrijk om deze gewoonte te doorbreken, want duimzuigen kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Duimen kan bijvoorbeeld leiden tot: Een scheef gebit of een beugel nodig hebben.

Hoe krijg je je baby aan het duimen?

Trek hem op schoot of bied andere vormen van troost op momenten dat-ie normaal zou duimen. ‘s Nachts duimen afleren is moeilijker. Wat kan helpen is een pleister op de duim doen, die je kindje heel bewust af moet doen om te kunnen zuigen. Zo doet-ie het steeds bewuster.

Waar is duimen goed voor?

Duimzuigen als kalmeringsmiddel Zuigen op de duim of een speen doet een baby denken aan de veiligheid van mama’s borst. Daarom werkt het kalmerend en troostend. De hartslag en bloeddruk van je kind gaan ervan omlaag. Hoe goed het werkt blijkt ook uit onderzoek onder te vroeg geboren kinderen.