Waarom rekenen op getallenlijn?

In alle leerjaren van het basisonderwijs wordt de getallenlijn ingezet. Het doel van een getallenlijn is: ontwikkelen van het begrip van hele getallen, breuken en kommagetallen, zodat een kind weet (en automatiseert) wat het getal is en welke plaats dit heeft op de getallenlijn.

Welke tafels moet je kunnen in groep 4?

In groep 4 moeten de tafels van 1, 2, 3, 4, 5 en 10 vlot door elkaar worden gemaakt. De andere tafels worden wel aangeboden, maar hoeven pas in groep 5 te worden gememoriseerd. Rekenen tot 100: Om te rekenen tot en met honderd zijn er veel basisvaardigheden die geautomatiseerd moeten zijn.

Hoe reken je sommen uit?

  1. Tel de cijfers van het eerste getal bij elkaar op. In dit voorbeeld is de uitkomst 12 (stap 1).
  2. Doe hetzelfde met het tweede getal. Via 11 (stap 1) kom je op 2 (stap 2).
  3. Doe hetzelfde met de berekende uitkomst. Je komt via 15 (stap 1) op het cijfer 6 (stap 2).
  4. Doe tot slot de berekening 3 x 2 = 6 (zie stap 3).

Wat is 1 tot en met 100 bij elkaar opgeteld?

Gauss besefte, ervan uitgaand dat de op te tellen gehele getallen van 1 tot en met 100 liepen, dat paarsgewijze optelling van “tegenoverliggende” getallen identieke tussenresultaten oplevert: 1 + 100 = 101, 2 + 99 = 101, 3 + 98 = 101 enzovoort, de totale som bedraagt dan 50 × 101 = 5050.

Welke sommen in groep 3?

Rekenen in groep 3 Wat later in groep 3 leren kinderen de + en – tekens kennen en gaan ze echte sommen maken. Eerst zijn dit sommen onder de tien. Later in groep 3 leren zij ook sommen boven de tien uit te rekenen. Hiervoor mogen zij vaak een rekenrek gebruiken.

Wat is aanvullen met rekenen?

Bij de aanvulmethode maak je van een aftreksom een optelsom. Vanuit het eerste getal tel je verder naar het eerstvolgende tiental, honderdtal, duizendtal enz. Aanvullen is vooral een handige rekenstrategie bij lastige aftreksommen.