Radyoaktif tehlike ne demek?
Radyoaktif maddeler alfa, beta ve gama ışınları olarak 3 çeşit ışın yayarak radyasyon denilen olayı gerçekleştirirler. Alfa parçacıkları yayan radyoaktif maddeler çok kısa mesafeleri katedebilirler. Bir defter yaprağıyla bile bunlardan korunmak mümkündür. Fakat yutulduğunda sağlığa zarar verebiliyor.
Radyoaktif kirliliğe neden olan etkenler?
Ağır bir nükleer yakıt atomunun, (örneğin uranyum) nükleer fisyona sokulmasıyla radyoaktiflik taşıyan iki yavru, atık çekirdek meydana gelir. Bu yan ürünler yeniden kullanılamamakta olup, atılmaları gerekir. İşte bu atık yan ürünler radyoaktif kirliliğe sebep olmaktadır.
Radyasyonun kullanım alanları nelerdir?
Doğal radyasyon kaynakları olarak Güneş’i, toprağı, suyu ve uzayı örnek olarak verebiliriz. Yapay radyasyon kaynakları olarak ise tıp alanında teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan cihazları, nükleer santralleri, nükleer denemeleri, Three Mile Island, Çernobil ve Fukuşima gibi nükleer kazaları örnek olarak verebiliriz.
Radyoaktif madde ne işe yarar?
Tedavi amaçlı olarak vücuda verilen radyoaktif maddeler ise “beta ışını” yayarak içine girdikleri tümörleri ya da istenmeyen dokuları harap ederler (En sık tiroid bezinin veya tiroid içindeki nodüllerin çok çalışması ile ortaya çıkan bazı hastalıklarda ve tiroid kanserinin tedavisinde Radyoiyot tedavisi yapılmaktadır.
Bir atom neden radyoaktif olur?
Bir elementin atom çekirdeğinde bulunan nötronlar, protonlardan fazla ise kararsız bir atom yapısı ortaya çıkar. Kararsız olarak adlandırılan bu atomlar parçalandıklarında ortaya alfa, beta, x veya gama gibi çeşitli ışımalar yayarlar. Bu türlü maddelerin tümü radyoaktif maddelerdir.
Radyoaktif atıklar nelerdir?
Radyoaktif atıklar, serbestleştirme sınırlarının üzerinde aktivite konsantrasyonu içeren ve bir daha kullanılması düşünülmeyen nükleer ve radyoaktif maddeler ile radyoaktif madde bulaşmış ya da radyoaktif olmuş yapı, sistem, bileşen ve malzemelerdir.
Neler nükleer kirliliğe yol açar?
Nükleer denemelerde ortaya çıkan radyoaktif maddeler çevreyi kirletmektedir. Radyoaktif maddeler hava, su ve toprak kirliliğine yol açar. Bununla birlikte bu maddeler hava ve su ile çevre bölgelere de yayılır.
Bilgisayar radyoaktif kirliliğe neden olur mu?
Teknolojideki çok hızlı gelişmeler sonucu üretilen çeşitli elektronik cihazların (TV, radyo, bilgisayar, röntgen, tomografi vb. tıbbi cihazlar) yaygınlaşması ile meydana gelen radyasyonun elektromanyetik kirliliğe yol açtığı anlaşılmıştır.
Radyasyonun sınıflandırılması ne şekilde olur?
İyonlaştırıcı radyasyon alfa radyasyonu, beta radyasyonu, gama radyasyonu, nötron radyasyonu ve x-ışını radyasyonu olarak gruplandırılır.
Radyasyon seviyesi kaç olmalı?
ICRP (International Comission on Radiological Protection / Uluslararası Radyolojik Korunum Komisyonu) yıllık doz olarak halk için güvenli limiti 1mSv olarak belirlemiştir. İş sebebiyle maruz kalma limiti 50 mSv dir ve yıllık maximum 100 mSv maruz kalınan bir işde arka arkaya 5 yıldan fazla çalışılmamalıdır.
Vücuttaki radyasyonu atmak için ne yapmalı?
Radyoaktif maddeler ışıma yaparak belli bir yarı ömür kuralı uyarınca sürekli azalma gösterirler. Ayrıca vücuttan idrarla ve barsaklar yoluyla da atılmaktadırlar. Her maddenin farklı bir yarı ömrü olduğundan bunların vücuttan kaybedilmeleri de farklı farklıdır.
Radyasyonu atmak için ne yapmalı?
Vücuttaki radyasyonu atmak için üzüm, çilek, böğürtlen ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir. En fazla bilinen ve en çok etkisi olan sarımsak ve soğan da doğal antibiyotik olması sebebiyle tüketilmelidir. Kaktüslerin de radyasyondan koruyucu özelliklere sahip oldukları bilinmektedir.
Radyoaktif madde taşıyan variller nelerdir?
Radyoaktif madde taşıyan variller birbirinden farklı malzemelerden oluşan katmanlı özel metallerden yapılıyor. Radyoaktif atıkların çevre ve insan sağlığını etkilememesi, insanların ve çevrenin en etkin şekilde korunması amacı ile bütün dünyada çalışmalar sürdürülmektedir.
Radyoaktif maddeler zararlı ışınlara maruz kalırlar.?
Radyoaktif maddeler zararlı ışınlar ortaya çıkartmaktadırlar. Tehlikeli ışınlara maruz kalma , Isı üretimi, Birbirleri ile reaksiyona girebilirler. Radyoaktivite sonucu etkilenen hücreler, bir süre sonra kanser hücrelerine dönüşür.
Radyoaktif ışınlar yayan elementler?
Radyoaktif ışınlar yayan bu elementlere radyoaktif elementler denir ve periyodik tabloda aktinitlerde yani 7. sırada yer alırlar. Atom numaraları 89 ile 103 arasına olan 15 radyoaktif elementten oluşmaktadır. Daha hafif elementlerin doğal izotopları da radyoaktiftir. İzotop, aynı elementin farklı sayıda nötron bulunduran atomlardır.
Hangi radyoaktif elementlerden korunabiliyorsunuz?
Beta parçacıklar yayan radyoaktif maddeler ise alfaya nazaran biraz daha uzağa gidebiliyor. Alüminyum folyo ile bu ışınlardan korunulabilir. Radyoaktif elementlerin yaydığı en tehlikeli ışın gama ışınlarıdır. Bu ışınları kurşun, beton, çelik veya su engelleyebiliyor.