Waarom wordt een hernia niet geopereerd?

Omdat tachtig procent van alle hernia’s binnen zes tot acht weken vanzelf genezen, vindt er bij voorkeur geen hernia operatie plaats. Dit betekent dus dat lang niet iedere hernia geopereerd hoeft te worden. Hetzelfde geldt voor een stenose, al dan niet in combinatie met een hernia.

Is een hernia operatie gevaarlijk?

Bij een herniaoperatie haalt de chirurg de uitpuiling van de tussenwervelschijf weg. De operatie geeft risico’s, zoals ontsteking van de wond of minder kracht in het been. Na de operatie mag u de dagelijkse dingen gewoon weer doen. Tillen kunt u beter niet doen in de eerste weken na de operatie.

Hoe lang duurt het voor een hernia genezen is?

U kunt het beste afwachten bij een hernia. De kans is groot dat uw klachten vanzelf overgaan. Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten namelijk vanzelf over binnen 12 weken.

Hoe kan een hernia vanzelf overgaan?

Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn.

Kan een hernia erger worden?

De pijn die wordt veroorzaakt door beknelde of geïrriteerde zenuwen, kan de ene dag mild zijn. Maar de andere dag kan de pijn erger worden; sterk en stekend. Een hernia kan een enorme invloed hebben op uw dagelijks leven.

Kan een hernia verergeren?

Vaak worden symptomen van een hernia erger door bepaalde activiteiten of houdingen. Als u een hernia in de lumbale wervelkolom heeft: Kan de pijn verergeren als u zit, bukt of reikt. Kan de pijn ‘s morgens het ergst zijn en na lang in dezelfde houding geweest te zijn.

Hoe kan een hernia genezen?

Hoe lang duurt een hernia zonder operatie?

Tachtig procent van alle hernia’s genezen spontaan binnen zes tot acht weken, of de klachten verminderen in deze periode sterk. Heeft u na zes tot acht weken nog steeds klachten, dan kunt u een operatie overwegen.